sobota 17. mája 2014

Sara Shepard - Roztomilé malé lhářky

"Stále som tu. A viem o všetkom. - A"

Viete svoje tajomstvá ukryť dostatočne?
alebo 260 strán 
o tom, čo sa stane keď jedno tajomstvo zdieľajú viacerí.

Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna.
Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.
Jak to můžu vědět? Jednoduše proto, že o nich vím úplně všechno – co strašného provedli v minulosti, i jaké pavučinky předou právě teď. Ptáte se, co je na tom zajímavého pro vás? Povím vám to.
Jistěže, Alison byla Alison. Její rameno bylo vždycky nablízku, když ses potřebovala vyplakat. Byla to ona, komu jsi volala, aby od nového kluka zjistila, jestli se mu líbíš. Byla to ona, kdo ti popravdě řekl, jestli ti džíny dělají velký zadek. Jenže to byla právě ona, koho se všechny bály. Ali o každé z nich věděla víc než kdokoli jiný. A znala i příběhy, které si všechny přály spálit – stejně jako tělo. Je to příšerná představa, že by Ali mohla být mrtvá, ale… pokud by skutečně byla, jejich tajemství by zůstala skryta.
A tak tomu je už po tři roky.


Myslím, že nebudem klamať ak poviem, že v prípade tejto knihy a série ide o celosvetovo známu vec. No dobre, úprimne, neviem či deti v Afrike niekedy čítali túto knihu alebo videli seriál, ktorý je podľa nej natočený, ale tí ostatní, ktorí máme šťastie fungovať v modernom svete o ňom nepochybne vieme aj bez toho aby sme boli jeho priamou súčasťou. Ja som dlhú dobu o tomto len počúvala, videla som ako iní čítajú knihy, pozerajú jednu sériu za druhou a čakala, kedy konečne príde rad aj na mňa a konečne sa do tejto série pustím. Tak prišiel ten deň.

"Alison, Aria, Spencer, Emily a Hanna. Tahle pětice se potkala teprve loni. Tenkrát je jejich rodiče přihlásili na dobročinné soboty."

Musím sa priznať, že v skutočnosti som čítala túto prvú časť ako druhú v poradí, keďže som si to v čítačke nejako poplietla, takže pre mňa to vlastne bolo skôr také vysvetľovanie a objasňovanie udalostí, ktoré sa spomínali v knihe druhej. Aj napriek tomu som sa však rozhodla knihu nebrať až tak zle, predsa len to nie je jej vina, že som nezačala po poriadku.

V príbehu sa stretávame so štyrmi dievčatami, ktoré spolu tvorili tú klasickú kamarádiacu sa partiu dievčat, ktoré spolu zažili veľa a hlavne mali veľa tajomstiev. Čo však osud neplánoval, jedna z nich je záhadne fuč a dievčatá svoje priateľstvo postavia do úzadia, každá si nájde iných priateľov a takmer sa prestanú vídať. To však netrvá dlho. Všetkým totiž začnú prichádzať sms-ky od podivnej -A a všetky predpokladajú, že sú od ich zmiznutej priateľky, ktorá sa im chce nejakým spôsobom pomstiť a vystrašiť ich. Žeby to bolo naozaj tak? Alebo inak?

"Pokud by zprávy skutečne posílala Alison, znamenalo by to, že je naživu. Anebo... Není. Co když jí píše nějaký Alisonin duch?"

Myslím, že každá z postáv tejto knihy má niečo do seba. Či už ide o Ariu, ktorá sa nechtiac zamiluje do svojho učiteľa angličtiny, Emily, ktorá sa snaží nájsť samu seba, Hanna, ktorá je teraz nová a vylepšená a Spencer, ktorá sa stále driape na prvé miesta. Nech sa akokoľvek snažím, neviem nájsť tú pre mňa najobľúbenejšiu, ale na druhej strane ani tú, ktorú by som si obľúbila najmenej. Na každej sa dá nájsť niečo čo sa Vám zapáči a niečo za čo budete dotyčnú neznášať.

Ak by som však mala niekoho zaradiť na zoznam neobľúbených postáv rozhodne by tam patrila Mellisa, Spencerina sestra, ktorá je od prvej strany vykresľovaná v dosť negatívnom svetle. Nepochybujem, že to bol autorkin zámer a taktiež myslím, že jej to vyšlo, pretože pre mňa je Mellisa jedno odporné a rozmaznané dievčisko a najradšej by som ju vyškrtla. To by však potom nebolo ono, musia byť aj protivné postavy. Takisto Alison, navonok ju všetci milovali, ale akosi sa ukazuje, že nebola až taká milá ako sa zdalo a rozhodne to bola potvora. Narozdiel od jej priateliek, ja by som ju rozhodne za priateľku nechcela a držala by som sa od tej potvory čo najďalej. Osobne som však zvedavá ako sa to ďalej vyvinie, či sa nakoniec ukáže ako milá osoba, ktorú nikto vlastne nechápal alebo ako krava prvej triedy. Uvidím.

Kniha je od začiatku vcelku napínavá a napätie len stupňujú správy od neznámej A, aj keď dievčatá majú nejaké podozrenie, očividne sa im ho nedarí potvrdiť, ale na druhej strane ani vyvrátiť. Vyzdvihla by som koniec knihy, ktorý som rozhodne nečakala, resp. nečakala by som ho, keby som nepoplietla poradie kníh ale to je vedľajšie.

Rozhodne môžem s čistým svedomím povedať, že séria začala sľubne a že sa neviem dočkať ďalšieho pokračovania a neskôr i seriálu. Taktiež sa mi páči ako nás kniha zatiaľ udržiava v napätí, som zvedavá ako to bude o pár častí ďalej, či toho naopak nebudem mať plné zuby. Zatiaľ však nemám knihe čo vytknúť, aj keď mi chýbala akási tajná esencia k tomu, aby som jej mohla dať plný počet, to z nej však ani náhodou nerobí zlú knihu, práve naopak.


Celkové hodnotenie: 

Rozhodne skvelá kniha, ktorú by som odporučila takmer každému.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára