streda 13. novembra 2013

Rick Riordan - Moře nestvůr (Percy Jackson)

"Cítil jsem smrad té věci - odpornou kombinaci vlhké ovčí vlny a shnilého masa a ten divný kyselý tělní pach, ktorý mají jen nestvůry, jako skunk krmený mexickým jídlem."

Nové Percyho dobrodružstvo
alebo
304 strán a zistenie, že Bermudský trojuholník je vlastne more plné oblúd.

Po klidném školním roce se na mně valí další problémy. Poslední den školy to začalo! Hodina tělocviku se proměnila ve vybíjenou s lidožravými obry a Grover se dostal do průšvihu. Další špatná zpráva: Táboru polokrevných hrozí zničení... Vydávám se s přáteli na výpravu, ze které se nemusíme všichni vrátit živí... Jdeš do toho s námi?

Po úvodnom dobrodružstve sa Percy ocitá v relatívne normálnej škole, kde ako to už chodí v jeho živote - zase niečo vyvedie a musí z nej urýchlene odísť. Tentokrát skutočne urýchlene, spolu so svojím novým kamarátom Tysonom a za pomoci Anabeth, ktorá sa pri nich z ničoho nič objaví a pomôže im. Spolu sa tak znovu dostanú do tábora, aby zistili, že tu veci už zďaleka nie sú také, aké bývali a že mnoho vecí je treba napraviť.

Druhá Percyho kniha je dobrý pokračovaním predošlého výborného príbehu. V niečom sa mi páčila menej ako predošlá, v niečom zase viac, je to taký zvláštny neidentifikovateľný pocit, jedno je však isté, akosi ma aj napriek svojim mínusom dokázala navnadiť na pokračovanie, takže som si istá, že s touto sériou to zrejme dotiahnem do konca.

"Jsou jako piraně," poznamenala. "Piraně v kožiše."

V tomto príbehu sa ako nová postava objaví Tyson, ktorého som si po príchode do tábora obľúbila. Nielen preto, čím je ale hlavne pre jeho, akoby som to povedala slušne, hlúpučkosť. Aj keď je to v srdci dobrý chalan v hlave mu to tak trochu ináč funguje. Hlavne keď sa Tyson dostal k slovu musela som sa naozaj usmievať.

Když dorazily k pláži, příboj se rozestoupil a z vln se vynořily hlavy tří bílých hřebců. Tyson zalapal po dechu. "Rybí koníci!"

Ak by som mala vyzdvihnúť kladnú stránku knihy, tak musím spomenúť, že dej mal skutočne rýchly spád. Aj napriek tomu, že kniha mala pekných tristo strán, nebola napísaná takým celkom bežným tempom - nejaký rozbeh, niečo fajn, brutálna akcia a pekný koniec. Nie, Percy sa ženie už takmer od prvej strany do nebezpečenstva a nedostane sa z neho až takmer do poslednej stránky, kedy si konečne spolu s nami môže vydýchnuť. Aspoň trochu.

Dej rozhodne napreduje neskutočne rýchlo, neustále sa niečo deje a čitateľ nemá veľmi čas na to, aby si robil v čítaní prestávky! Ani Percy ich predsa veľa nemá. A aj keď sa chvíľami môže zdať, že sa prostredie na chvíľu ukľudnilo, tak sa to nejako zomelie a z kríku na nás skáču obludy túžiace po našej krvi.

"Grover si nedal říct a celé odpoledne na tu píšťalu hrál a jeho hudební umění se nijak nezlepšilo. Hrál hit skupiny Village People "Y.M.C.A." a jahodníky začaly šílet, obtáčely se nám kolem nohou, jako by se nás pokoušely uškrtit. Myslím, že se jim to nedalo vyčítat."

 

Celkové hodnotenie: 

 

Dumala som nad tým počtom hviezdičiek, ale akosi mi tam pasuje presne tento stredný počet.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára