štvrtok 15. novembra 2012

Škola noci: Neskrotená ¤ 4

"Jo, musíš zachránit svět, Červenko, ale my budeme pořád s tebou."
Názov: Neskrotená
Originál: Untamed
Autor: P. C. Cast, Kristin Cast
Vydalo: IKAR, 2010, 304 strán

Séria: Škola noci, časť ¤ 4 
Všetko je nanič, keď sú vaši priatelia na vás naštvaní. Zoey Redbirdová o tom vie svoje. V priebehu pár dní stratí nielen všetkých troch nápadníkov, ale príde aj o podporu skupinky priateľov. Zostane jej iba jedna nemŕtva a jedna neoznačená priateľka. Neferet sa chce ľuďom pomstiť za vraždy upírov a vyhlási im vojnu. Zoey však tuší, že je za tým niečo iné. Lenže kto jej uverí? Situácia je čoraz nebezpečnejšia. Vernosť prechádza skúškou a najavo vyjdú šokujúce plány. Starobylé zlo znovu ožíva..

Začína to vyzerať tak, že dobré časy nadobro pominuli. Neferet je čoraz prefíkanejšia a takmer sa jej podarí Zoey odpútať od jej priateľov. To už som si začínala vravieť, že to tej mrche nemôže prejsť len tak, predsa len to medzi Zoey a jej priateľmi trochu škrípe a tá krava to hádam nerozhádže ešte viac. Chyba, akoby sa jej to podarilo. Našťastie len na chvíľu a Zoey napokon znova nájde cestu k nim a spolu s nimi aj ich podporu.

Je to predsa len ťažké, keď musíte klamať nie preto, žeby ste chceli, ale preto, aby ste ich vlastne ochránili, len škoda, že dotyční to potom málokedy vedia pochopiť. V čase, kedy Zoey ostane bez priateľov, ktorí našťastie nie je dlhý jej pomáha Afrodita a už premenená Stevie Rae, ktorá však akoby mala nejaké tajomstvo, o ktorom ale nechce nikomu povedať a Zoey ho ani vedieť nechce, pretože zatiaľ jej stačí, že má svoju priateľku naspäť. 

V tejto časti sa vo veľkom dej točí okolo zvláštnych čiernych tieňov, pohybujúcich sa po okolí, okolo Afroditinej zvláštnej vidiny, v ktorej bola akási neurčitá básnička a na radu napokon prichádza aj Zoeyina babička, ktorá príde do Školy noci, aby sa im pokúsila pomôcť. To už sme ale pomaly pri konci, keďže v celej knihe sa hlavne snažia rozlúštiť proroctvo ukryté v básni a takisto odhaliť, čo na nich zase Neferet chystá. 

A že je to tentokrát veru veľký plán a nielen nejaká búda našitá na Zoey. Tu už ide o osud sveta a ľudstva, pretože sa zdá, že Neferet je už totálne šialená a nezdráha sa ničoho. Zoey však dúfa, že na poslednú chvíľu sa jej ju podarí zastaviť. Všetko podstatné sa napokon odohrá pri rituály, ktorý nedopadne celkom tak akoby všetci čakali.

Dokonca aj mňa ten koniec prekvapil, myslela som si, že... Och no, je jedno čo som si myslela, pretože nech to napíšem ako chcem, prezradila by som asi to najpodstatnejšie a už som aj tak toho prezradila dosť. A aby som nezabudla, na chvíľku sa opäť objavuje Heath, Erik, ktorý sa chová trochu zvláštne a aby toho nebolo málo v škole sa objavuje nový žiak - Stark ,ktorý vie dokonale ovládať luk. A Zoey je zase v jednom kolotoči lásky a zmiešaných pocitov. Ale to len tak na okraj.

 

Čo sa stalo sa neodstane, poďme rýchlo na ďaľšiu časť. Každopádne sa v tejto knihe toho udialo veľmi veľa a veľa napínavého a príbeh neskutočne pokročil.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára